Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin çevre ve iklim değişikliği konularına odaklanan projesi faaliyetlerine devam ediyor.

Odağında ekonomik ve toplumsal hayatın tüm sektörleri ve alanları için ortak bir sorun olarak çevre ve iklim değişikliği konuları bulunan “Geleceğimi Çöpe Atma! “projesi, 11-18 yaş aralığındaki çocukları faaliyetlerine dahil ederek ekolojik farkındalığı artırmanın yanı sıra Adana’da sivil toplumun çevre ve iklim değişikliği konusundaki kapasitesini ve etkinliğini artırmayı hedefliyor. Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönemi kapsamında desteklenen, Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği tarafından Polonya’dan Kalkınma Politikaları Vakfı (Development Policy Foundation) ile Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) ortaklığında yürütülen “Geleceğimi Çöpe Atma! “projesi kapsamında geçtiğimiz yıl haz aylarında sivil toplum ağı oluşturmak amacıyla “İklim İçin Eğitim” Çalışma Ekibi toplantıları düzenlenerek, farklı sivil toplum temsilcilerinden oluşan bir “İklim için Eğitim Çalışma Ekibi” kuruldu. Bu ekip 11-18 yaş grubu için uygulanabilir bir çevre ve iklim değişikliği eğitim programı hazırlanmasına katkı sunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Çalışma Ekibi Kuruldu

Sivil toplum kuruluşlarından, meslek odalarından, üniversitelerde, eğitim kurumlarından, iş çevrelerinden otuzu aşkın katılımcı ile gerçekleştirilen Çalışma Ekibi toplantılarında katılımcılara öncelikle proje tanıtıldı, birlikte çalışmanın etkin ve verimli yolları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu, katılımcıların projeye katkıları üzerine görüşler alındı. Bu ekip, proje kapsamında oluşturulması amaçlanan, çevre ve iklim değişikliği konularında etkin olarak çalışması beklenen sivil toplum ağının çekirdeğini oluşturmuş oldu. Son olarak, çevre ve iklim değişikliği konularında işbirliği içinde çalışmaya istekli olduğunu bildiren bir Mutabakat Metni hazırlanarak, gönüllü kuruluşların ve kurumların imzasına sunuldu.

   

Polonya Ziyaretleri

Proje kapsamında ayrıca proje ortağı Kalkınma Politikaları Vakfı’nın katkılarıyla Varşova ve Lublin’e çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Faaliyete proje ekibinin yanı sıra yerel proje ortağından ve “İklim için Eğitim Çalışma Ekibine” dahil olan katılımcılar ile yerelde ekoloji konularda duyarlı ve aktif gençler de atıldı. Bu ziyaret sayesinde çalışma ziyareti ekibi, verimli mahsul üretimi, sürdürebilir gıda işlemleri, doğa dostu ürünler ve yeni tarım teknolojileri uygulamalarını kendi yerlerinde gözlemleme şansı buldu.

     

Adana Çalışmaları
Bunlarla beraber Adana’daki çevre ve iklim değişikliği durumuna ilişkin de bir araştırma yapılarak durum analizi raporu hazırlandı. Bu kapsamda Adana’da hava kirliliği, atık yönetimi, su kullanımı, tarımsal yöntemler, su ve toprak kirliliği, kentleşme sorunları ve okullarda çevre ve iklim sorununa yönelik uygulanan eğitim programları da araştırıldı. Rapor Uçan Balon Çocuk ve Gençlik Derneği’nin ve Geleceğimi Çöğe Atma! Projesinin web sayfasında yayınlandı.